Last-click-attributie maakt plaats voor data-driven-attributiemodel in nieuwste Google Ads-update

Google heeft aangekondigd af te stappen van het populairste conversiemodel voor advertenties. Voorheen was het last-click-attributiemodel de standaard – nu zal het nieuwste data-driven-attributiemodel de standaard worden. Dit zal betekenen dat niet meer de laatste klik leidend is om het effect van een lopende advertentie te bepalen. Google heeft daarnaast nog meer attributiemodellen. Voorheen was het zo dat het zoekwoord en de advertentie waarmee de conversie wordt gegenereerd – de volledige conversie krijgt toegeschreven.

Wat is de definitie van het ‘last-click-attributiemodel’?

Al sinds het bestaan van Google Ads is het last-click-attributiemodel hét standaard conversiemodel geweest. De volledige conversie wordt dus toegekend aan de advertentie en het zoekwoord, waarmee de conversie is voltooid. Er wordt dus niet gekeken naar alle voorgaande interacties. Tegenwoordig is de customer journey zo complex, dat er verschillende interacties plaatsvinden voordat er sprake is van een conversie.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een klant een Facebookadvertentie van jouw bedrijf ziet en daarop klikt (1). Een paar dagen later ziet de klant een advertentie op Instagram en klikt daarop (2). De consument heeft nu tweemaal de website bezocht en jouw product bekeken, maar besluit pas om het product te kopen wanneer hij een Google Ads banner voorbij ziet komen (3).

In het geval van het last-click-attributiemodel, zou de volledige conversie dus aan de banner-advertentie worden toegeschreven. In dit geval dus de Google-Ads banner. Er vonden echter meer interacties plaats tijdens de customer journey. Nu moet het nieuwste data-driven-attributiemodel zorgen voor eerlijke verdeling van de conversies. Het model moet namelijk goed in kaart brengen hoe de conversiedata tot stand is gekomen en hoe dat zich verhoudt tot de customer journey.

Wat is de definitie van het ‘data-driven-attributiemodel’?

Het data-driven-attributiemodel wordt dus het standaard conversiemodel voor Google Ads. Dit conversiemodel werkt op basis van machine learning en gebruikt de gegevens van jouw Google Ads account om te bepalen welke zoekwoorden, campagnes en advertenties de grootste impact hebben op jouw advertentiedoelen.

Het model brengt alle interacties die te maken hebben met Google Ads, in kaart. Denk bijvoorbeeld aan: de klikken op banners, klikken op YouTube advertenties, klikken op Search advertenties, etc. Tijdens de gehele customer journey zijn er bepaalde interacties die waardevoller zijn, dan andere interacties. De ene interactie zal meer impact hebben op de conversie, dan de ander. Dankzij het data-driven-model zal er meer waarde toegekend worden aan de interacties die de meeste impact veroorzaken.

De attributiemodellen van Google.

Is deze wijziging belangrijk voor mijn advertenties?

Deze update kan wel degelijk gevolgen hebben voor jouw advertentiecampagnes.  Je kunt namelijk meer inzicht krijgen in jouw conversiepad doordat je een beter beeld hebt van de customer journey. Wij adviseren dan ook om gebruik te maken van het data-driven-attributiemodel omdat je juist een duidelijker beeld krijgt. Wil je toch meer advies krijgen over het instellen van jouw advertentiecampagnes? Schroom dan niet op contact met ons op te nemen, zodat we samen kunnen kijken naar de meest winstgevende campagnestrategie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *