Beste boeken voor persoonlijke ontwikkeling – Top 15

Master your Mindset

Het is anno 2021 bijna een bijbel geworden voor personen die zich bezighouden met persoonlijke ontwikkeling of mindset. Master your Mindset van Michael Pilarczyk is een immens populair boek en wij snappen heel goed waarom. Het boek is al meer dan 200.000 keer verkocht – en wordt nog steeds door velen aangeschaft. 

Het boek gaat over het begrijpen van jouw eigen denkwijze en hoe je die effectief kunt veranderen. Zelfbewustzijn valt te trainen en dit boek kan jou hierbij goed op weg helpen. Het gaat over het verkrijgen van zelfinzicht, zingeving toekennen aan het leven, bewustzijn in algemene zin en het behalen van doelgerichte resultaten. 

Los van persoonlijke ontwikkeling, is dit boek ook uitermate geschikt voor zakelijk succes. In onze blog over de beste boeken voor ondernemers staat het boek namelijk ook in het lijstje.  Wat ons betreft gaat persoonlijke groei, gepaard met succes. Dus ook zakelijk succes.

Michael geeft in zijn boek aan, dat het leven dat je op dit moment leidt en de persoon die je bent geworden, zijn het resultaat van jouw gedachten en beslissingen. Veel mensen hebben ambities, dromen en passies – maar toch laten zij dat niet altijd zien op basis van hun acties en handelingen. Waarom is dat zo? Master your Mindset helpt jou om tot een antwoord te komen op deze vraag. Daarnaast leer je om überhaupt de juiste vragen te stellen zodat jij verder kunt in het leven. Want het stellen van de juiste vraag, is het halve werk.

Patronen doorbreken

Hannie van Genderen is onder andere klinisch psycholoog, leertherapeut en opleider cognitieve gedragstherapie. In haar boek patronen doorbreken helpt zij lezers die steeds maar weer dezelfde fouten maken in het leven, bewust te kijken naar die fouten. 

Wellicht herken je het wel: je maakt keer op keer dezelfde fouten, terwijl je hebt voorgenomen om de volgende keer op een andere manier te reageren. Het kan zijn dat jouw gedrag hardnekkige patronen vertoont, zonder dat je het zelfs soms doorhebt. Meteen jouw telefoon pakken wanneer je net wakker bent geworden, om vervolgens een kwartier door Instagram of Facebook te scrollen. Herkenbaar? 

De eerste stap van het doorbreken van patronen, is het erkennen van die patronen. Soms weten wij het stiekem wel, maar doen er niets aan. Dat is ook niet gek – want soms is het ook gewoon lastig om het op te lossen. Hoe pak je het aan? Waar begin je? Hannie van Genderen geeft aan dat schematherapie enorm kan helpen.

Schematherapie leert jou om de oorsprong van jouw gedragspatronen te doorgronden. Wat voor invloed heeft het op jouw alledaagse leven en wat kun jij eraan doen op het moment dat jij dat in kaart hebt gebracht?

Het boek gaat er ook dieper om te achterhalen hoe bepaalde patronen ontstaan zijn en hoe je die kunt veranderen. Ga jij de uitdaging aan?

Focus Aan/Uit

Een gebrek aan focus? Waarschijnlijk heeft iedereen weleens moeite om zich te kunnen focussen. Gelukkig zijn er manieren om daaraan te werken. Het boek van Mark Tigchelaar geeft praktische handvatten om te zorgen voor meer focus en concentratie in jouw leven.

Wist je bijvoorbeeld dat multitasking een fabeltje is? Je kunt namelijk niet gelijktijdig zijn met twee verschillende activiteiten. Zo kun je niet én je mail checken – én een verslag typen. Het is het een of de ander. Soms proberen wij het toch gelijktijdig te doen, maar dan ‘switchen’ we van aandacht.

Dat is nou juist funest voor jouw aandacht. Het kost namelijk heel veel energie om weer gefocust bezig te zijn met hetgeen waarmee je bezig was. Qua aandacht is het veel beter om constant bezig te zijn met één taak. Heb je die taak afgerond? Dan kun je vervolgens aan de slag met de andere taak.

Los van dit voorbeeld, zijn er tal van andere voorbeelden in het boek Focus Aan/Uit. Wat ons betreft echt een aanrader. Lees hem vooral wanneer je dit nog niet hebt gedaan, het leest lekker vlot en makkelijk weg.

Rijke Pa Arme Pa

Dit boek is een echte klassieker op het gebied van persoonlijke financiën. Het boek van Robert Kiyosaki is wereldwijd meer dan 32 miljoen keer verkocht.  De eerste druk kwam alweer in 1997 uit en vanaf dat jaar, heeft het boek al miljoenen mensen uitgedaagd om grondig te kijken naar hun financiële situatie. 

Deze versie van het boek is de meest recente update uit 2018. Het boek is bijna twee keer zo dik geworden, ten opzichte van het origineel dat in 1997 voor het eerst uitkwam. Er wordt namelijk extra uitleg gegeven aan het einde van elk hoofdstuk met vragen, uitleg over gebruikte termen en je hebt de mogelijkheid om notities op te schrijven. Het boek kan mooi gebruikt worden als een studieboek omtrent jouw persoonlijke financiën. 

Wil je bijvoorbeeld uit de schulden komen? Of aan het einde van de maand geld overhouden? Wil jij überhaupt meer geld verdienen? Dan is dit boek voor jou. Op een prettige wijze kun je in Rijke Pa Arme Pa lezen hoe jij jouw inkomen kunt laten toenemen. 

Het obstakel is de weg

Stoïcisme is hot anno 2021. Er bestaat niet zoiets als ‘goed’ of ‘slecht’. Volgens de stoïcijnen is alles in het leven slechts waarneming. Deze waarnemingen worden gevormd per individu – het verschilt dus heel erg per persoon en per situatie. De waarnemingen worden binnenin gevormd, jij hebt er dus zelf invloed op volgens de stoïcijnen. 

Stel: jouw liefdesrelatie komt ten einde. Is dat dan een slechte gebeurtenis of een goede gebeurtenis? De stoïcijn zal zeggen: ‘geen van beide’, het is een neutrale gebeurtenis. Dat ligt volledig aan jezelf en jouw eigen waarneming. Zo kun je dus ook omgaan met tegenslagen. In het boek van Ryan Holiday lees jij hoe verschillende mensen zijn omgegaan met tegenslagen in hun leven. 

Het boek kent verschillende hoofdstukken waarin verhalen worden verteld van verschillende bekende mensen, van Barack Obama tot aan Steve Jobs. Iedereen krijgt met tegenslagen te maken in het leven, dat is onomstotelijk. Hoe mensen er vervolgens mee omgaan, daar ligt het verschil. Het obstakel is de weg – het leert je om op een andere manier te kijken naar ’tegenslagen’. Ze brengen je immers verder. 

The Miracle Morning

We hadden het net over kunnen omgaan met tegenslagen, niet waar? Hal Elrod is het levende bewijs dat Ryan Holiday wel degelijk een punt heeft in zijn boek. Op twintigjarige leeftijd werd Elrod namelijk aangereden, was hij zes minuten dood, brak hij elf botten, liep hij blijvende hersenschade op en hij kreeg ook nog eens te horen dat hij wellicht nooit meer zou kunnen lopen. Om vervolgens een topondernemer te worden, een ultramarathonloper en een bestsellerauteur van het boek the Miracle Morning. 

In het boek leer je 6 gewoontes om je leven succesvoller te maken voor 08.00. Het lijkt een beetje Amerikaans, maar het is eerder een boek met een methode, in plaats van de zoveelste zelfhulpboek. 

In het boek wordt de methode SAVERS toegereikt. Het staat voor:

 • S – Stilte – in de vorm van meditatie of gebed 
 • A – Affirmaties – persoonlijke bekrachtigingen 
 • V – Visualisatie – hoe zie jou ideale dag eruit?
 • E – Exercise (bewegen) – yoga, de hond uitlaten of even hardlopen?
 • R – Reading (lezen) – even tot rust komen met een boek
 • S – Schrijven – een to do lijstje, of het opschrijven van jouw doelen

 

The subtle art of not giving a f*ck

Toegegeven dat het een vrij Amerikaans geschreven zelfhulpboek is, maar goed, boeken over zelfontwikkeling zijn immers ook heel populair in Amerika. Daarnaast zijn ze ook een beetje komen overwaaien, dus eigenlijk moeten we er niet raar van opkijken. 

Mark Manson stelt in zijn boek dat het loslaten van overal een f*ck om te geven, de beste manier is om uiteindelijk gelukkig te worden. Het is tegenwoordig enorm populair om constant maar de beste versie van jezelf te worden. Persoonlijke ontwikkeling is hot (vandaar dat deze blog is geschreven) – ironisch genoeg, gelooft de auteur van dit boek juist niet zo erg in dit soort boeken. Dus oordeel zelf maar, is dit anti-zelfhulpboek een zelfhulpboek? Wij vinden van wel.

Wanneer je nergens meer naar streeft, zul je uiteindelijk meer bereiken. Dat wordt er beweerd door de auteur. 

Het 6 minuten dagboek

Op zoek naar een laagdrempelig en praktisch boek? Dan is het 6 minuten dagboek een perfect boek voor jou. De eerste hoofdstukken in het boek zijn voor een heel groot deel gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, de auteur van het boek heeft enorm zijn huiswerk gedaan omtrent het onderwerp.

Het boek stelt dat jij in 6 minuten per dag – jezelf gelukkig kunt schrijven. Het boek heeft wat ons betreft wat gelijkenissen met het boek The Miracle Morning, daarbij staat de positieve psychologie ook centraal in het boek. Beide auteurs zijn ervan overtuigd dat een routinematige aanpak, enorm kan helpen om een positiever leven te leiden. 

Je begint de dag met 3 minuten schrijven. Waar ben jij dankbaar voor? Hoe ga jij vandaag een mooie dag maken? Wat is jouw positieve affirmatie voor vandaag? 

Het is een dagboek en een boek voor persoonlijke ontwikkeling tegelijkertijd – daarnaast dus ook nog eens gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Aanrader wat ons betreft, maar voor de een zal het beter werken dan voor de ander.

De fontein, vind je plek

Els van Steijn kent vele functies. Ze is namelijk coach, familie- en organisatieopsteller en schrijver van deze bestseller. In dit boek, krijg je aan de hand van de fontein – als metafoor van jouw familiesysteem – praktische handvatten om patronen te doorbreken van jouw gedrag. Uiteindelijk moet het meer rust en grip op je leven brengen. 

Je leert in dit boek wat jouw eigen unieke plek is, op die plek ontvang je de stroming die essentieel is voor hoe je leven verloopt. Als mens zijnde ben je heel erg beïnvloed door jouw familiesysteem, meer dan je zelf doorhebt. 

Heb je moeizame relaties? Ben je kritisch op jezelf en perfectionistisch? Het kan allemaal te herleiden zijn naar jouw familiesysteem. Het boek probeert jou te helpen om bepaalde diagnoses voor jezelf te stellen.

Het kan best wel een confronterend boek zijn – dus wees gewaarschuwd, begin er alleen aan wanneer jij er klaar voor bent om jezelf volledig onder de loep te nemen.

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

We leven in een drukke wereld waarin we constant in beweging zijn. Vooral in de westerse wereld. Ons leven wordt geregeerd door de waan van de dag. In het boek van Haemn Sunim, probeert hij jou handvatten te geven om je te wapenen hiertegen. 

De schrijver is een boeddhistische monnik, geboren in Zuid-Korea en hij heeft gestudeerd aan Berkely, Harvard en Princeton in Amerika. Hij doceert Boeddhisme en is tevens auteur van deze internationale bestseller. Hij heeft les over verschillende levenskwesties, zoals liefde, vriendschap, werk, levensdoelen en spiritualiteit. 

Doe mee met de zoektocht naar rust in het drukke moderne leven. Altijd al willen leren omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie? Het hebben van sterke relaties is enorm van belang en daarnaast moet je mild en vergevingsgezind tegenover jezelf zijn.

Het is niet een boek dat je in een keer uitleest. Je moet er echt de tijd voor vinden om het volledig in te laten werken. 

Wanneer je lichaam nee zegt

Lichaam en geest. Het is een onlosmakelijke koppeling volgens de auteur Gabor Maté.  Hij houdt je een confronterende spiegel voor, waardoor we gaan inzien dat verborgen stress enorme gevolgen heeft voor onze gezondheid. Wanneer we geen nee durven zeggen tegen onze door stress geregeerde manier van lezen, zal ons lichaam dat uiteindelijk voor ons doen.. En die gevolgen zijn niet zo leuk. We raken uitgeput, belanden misschien in een burn-out, of ontwikkelen zelfs verschillende ziekten.

Het boek is veelal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van vele praktijkvoorbeelden en verhalen uit zijn eigen huisartsenpraktijk  en zijn werk in de palliatieve verslavingszorg, geeft Maté antwoord op vragen over de rol die de mind-bodyconnectie speelt in het ontwikkelen van ziektes. Zowel lichamelijke ziektes als geestelijke ziektes. Er is volgens het boek overtuigend bewijs voor bovengenoemde link. 

Gelukkig is er ook een oplossing. Benieuwd hiernaar? Schaf het boek aan en doe jouw lichaam een plezier.

Think and grow rich

Dit is ook een tijdloos boek en waarschijnlijk kennen vele lezers dit boek al, toch mag dit boek niet in het lijstje ontbreken. Think and Grow Rich van Napoleon Hill is een boek dat op verschillende manieren van waarde kan zijn voor de lezer.

Het boek gaat in essentie meer over persoonlijke ontwikkeling dan over daadwerkelijk rijk worden. In financieel opzicht, althans. Hoe zorg jij ervoor dat jij jouw doelen behaalt? Wat is daarvoor nodig? 

Rijk zijn is voor iedereen anders, maar er zijn toch zeker basale overeenkomsten in ieder zijn of haar rijkdom. Napoleon Hill daagt jou uit om dichter tot jezelf te komen.

Ben jij er klaar voor om achter het geheim van succes te komen? Wil jij weten wat jouw meest krachtige wapen is? En hoe je deze kunt inzetten om letterlijk alles te doen – waarvan jij droomt?

Napoleon Hill benadrukt in het boek een aantal begrippen en principes – die van groot belang zijn om grote rijkdommen te vergaren. Bijvoorbeeld:

 • Verlangen
 • Hoop
 • Overtuiging
 • Verbeelding
 • Planning

Elementaire gewoontes

Het doorbreken van patronen, het afleren van nare gewoontes – het is iets wat vaker voorkomt in boeken omtrent persoonlijke ontwikkeling. Zo ook in deze top-15. Denk bijvoorbeeld aan Patronen Doorbreken en De Fontein. 

Elementaire gewoontes (Atomic Habits) past ook zeker in dit lijstje. Het is volgens recensenten één van de meest complete boeken over hoe jij je slechte gewoontes kunt afleren. 

Vind jij het namelijk lastig om bepaalde gewoontes te veranderen? Dan is de kans groot dat het niet aan jezelf ligt, maar aan de manier waarop jij deze gewoontes probeert af te leren.

James Clear maakt heel duidelijk dat jij je niet zou moeten focussen op het doel an sich – maar op het systeem.  Wil jij als freelance tekstschrijver meer winst vergaren? Dan is jouw doel niet om meer omzet te behalen, maar om een betere tekstschrijver te worden.

Je bent zoals je denkt

Nu staat Michael Pilarczyk driemaal in het lijstje. Tweemaal als auteur van de boeken Master your mindset en Je denkt zoals je bent. En eenmaal als vertaler van Think and grow rich. Ditmaal heeft hij het boek Je bent zoals je denkt, uitgebracht. Hierin legt hij je uit hoe je gedachten je dagelijkse realiteit creëren. Net als bij Think and Grow Rich dat het geval is. Zoals jij denkt, zo zal je zijn en zo zal je leven zich vormen. 

Dit boek helpt jou je eigen denkwijze beter te begrijpen en te doorgronden. Zo zal je in staat zijn om meer te leven zoals jij dat graag wilt. Wij onderschatten namelijk wat voor impact onze gedachten op ons hebben en wat voor invloed zij uitoefenen op de rest van ons leven. Vormt het leven onze gedachten? Of vormen onze gedachten het leven? 

Dit boek is geïnspireerd door twee klassiekers: As A Man Thinketh van James Allen (1903) en The Science of Getting Rich van Wallace D. Wattles (1910), aangevuld met eigen visies en inzichten van Michael Pilarczyk.

Maar het belangrijkste waar dit boek over gaat is: leven in verbinding met De Bron. ‘Er is iets wat ons in leven houdt. Iets wat ons laat ademen, wat ons hart laat kloppen. Iets wat de natuur laat groeien, wat de zon doet opkomen. Dat iets, het iets met vele namen, daarover gaat dit boek.’

Verslaafd aan liefde

In Verslaafd aan liefde leert Jan Geurtz jou hoe je de behoeftigheid aan liefde en erkenning, kunt veranderen in onvoorwaardelijk en duurzaam geluk. We hebben namelijk allemaal een behoeftigheid aan liefde en erkenning. Deze behoeftigheid kan vaak alleen vervuld worden door de ander – terwijl we zelf goed instaat zijn om onszelf hierin te voorzien.

Onze zoektocht naar die liefde en erkenning, komt voort uit een fundamentele zelfafwijzing. Dit proberen we dan ook te compenseren met onze zoektocht naar externe waardering van anderen. Paradoxaal genoeg is juist dat deze externe erkenning ervoor zorgt dat onzekerder en afhankelijker worden. Zo ontstaat er dus een verslaving aan liefde.

De meeste liefdesrelaties komen juist om deze reden tot einde. Of de liefdesrelaties duurt voort, maar er is geen ruimte voor zelfontplooiing of zelfontwikkeling. Jan Geurtz is zelf een boeddhistische leraar en heeft de nodigde tegenslagen te voortduren gekregen in het leven. Jan Geurtz was 38 jaar toen hij in een grote crisis belandde. “Ik raakte werkloos, mijn relatie was stukgelopen, ik had een burn-out en ik was verslaafd aan amfetamine. Op een avond greep de totale machteloosheid me naar de keel. Toen hoorde ik een duidelijke innerlijke stem, die op een liefdevolle manier zei: ga eens goed voor jezelf zorgen. Die nacht heb ik al mijn middelen door de gootsteen gespoeld”, vertelt hij in een artikel van Trouw.

Zijn boeddhistische opvattingen schemeren dan ook door in het boek. Wat ons betreft zeker een aanrader om te lezen met een volledige open mind.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *